ini rupa setelah siap
ni masa dlm periuk lg...
ni sebelum masuk ke mulut
ok...skg ni masa utk belajar membuatnye ye tuan2 dan puan2...
Bahan2nya:- 1 biji bawang putih- cincang
1/2 biji bawang besar-cincang
1 kiub ayam
butter utk menumis ( jgn guna minyak sawit)
susu 1/2 cawan
cendawan dlm tin (butang)
lada hitam yg ditumbuk (ikut suka bnyk mana)
daun basil( klu suka)
tepung gandum utk pekatkan kuah ( buat anggaran sendiri)
lea &; perrins
cara2nya:-
1- tumis bawang putig dan bawang besar sampai naik bau.
2- bila dah layu masukkan kiub ayam dan kacau rata.
3- masukkan air, susu segar dan tepung gandum yg dah dibancuh dgn air(utk elak dr berketul), masukkan juga lea & perrin secukup rasa
4- masukkan cendawan butang dan biar seketika atas api.
5-bila dah mendidih, masukkan lada hitam dan daun basil.
6- renehkan sekejap hingga pekat dan tambah garam jika perlu dan sedia utk di hidangkan.
selamat mencuba ye puan2 dan tuan2 sekelian.....kot kalo menjadi nti tinggal la komen dan puji-pujian kat sini ekkk....
2 comments:
salam...
kak cam mudah dan sdp jer..hehhee..nak try lee hehheee
cuba la...sedapppp...akak dpt resepi ni dr ipar, dia pernah keje restoren dulu......cuba la, x rugi....ilmu ni kene kongsi, x boleh kedekut ....he..he..he
Post a Comment