Tuesday, July 13, 2010

Paul si sotong peramal bersara.


PAUL berenang dekat replika trofi Piala Dunia di dalam
Akuarium Sea Life di Oberhausen, Jerman semalam.


BERLIN - Sotong kurita selebriti, Paul yang menjadi sensasi kerana meramalkan tujuh perlawanan bola sepak Piala Dunia 2010 di Afrika Selatan akan bersara daripada membuat ramalan perlawanan bola sepak.
Menurut jurucakap Akuarium Sea Life du Oberhausen, Tanja Munzig, haiwan itu tidak lagi melakukan urusan ahli nujum.
"Ia tidak lagi membuat sebarang ramalan sama ada bola sepak atau politik, gaya hidup atau ekonomi.
"Paul akan kembali dengan pekerjaan lama iaitu membuat kanak-kanak gembira," kata Munzig.
Ramalan terakhir yang dibuat sotong itu ialah kemenangan Sepanyol ke atas Belanda.
Namun semalam, kakitangan akuarium itu yang menjadi tempat tinggal haiwan berkenaan menghadiahkan Paul dengan piala emas mirip Piala Dunia.
Semasa piala itu yang dihiasi dengan tiga kupang, Paul pada mulanya tidak menghiraukannya selama beberapa minit semasa ia dimasukkan ke dalam akuarium.
Akhirnya, sotong itu mengambil salah satu kupang dan memakannya di depan kamera televisyen.
Paul mendapat perhatian peminat bola sepak apabila ia meramalkan dengan tepat perlawanan melibatkan Jerman termasuk kekalahan skuad itu kepada Sepanyol.
Sementara itu, seorang ahli perniagaan Sepanyol mahu membeli Paul dengan harga AS$38,000 (RM121,676) dan mahu menamakannya Paulo.
Ahli perniagaan itu mahu menjadikan haiwan tersebut sebagai maskot untuk satu majlis makanan yang besar.
Sebelum ini, sotong itu menjadi kemarahan penduduk Jerman dan Argentina yang mahu memakannya selepas dia meramalkan Argentina kalah kepada Jerman dan Sepanyol menewaskan Jerman. - Agensi

  Credit to Kosmo Online
  


Bagus la Paul ni bersara, kalo x nanti naya jer jadi makanan org Jerman dan Argentina. Tp mana la tau kan kot atas permintaan, dia akan jadi nujum lg bila Piala Euro atau Liga Inggeris bermula nti, tu pun kalo umur dia panjang. Aku rasa jugak bila sotong ni mati nanti, mesti akan ada ura2 utk mengawetkan beliau, ye laa...kan dia dah jadi selebriti piala dunia ni ....he..he..he

No comments:

Autolink