Monday, January 11, 2010

KISAH MISTERI UMAH TINGKAT 9..BERNOMBOR 13.




baru2 nie ilah dok kat umah nie...ilah dok kat umah nie sebab temankan kakak iparyang dok sorang2 sebab suaminya gi outstation tiga hari...jadi sebab kesian kat dia ilah pun temankan..dia lagipun ilah memang rapat ngan..dan kebetulan lak dia nie masih lum dapat baby lagi..tapi kira pengantin baru gak sebab dah 5 bulan dorang kawen nie....kira sama cam ilahlah pengantin baru...cuma inai kat jari dah hilanglah....   

ilah sampai kat umah dia kira dalam kul 11.00 malam time nie kat kawasan  umah dia dah sunyi jer.. kira kalau nak naik litf  sorang 2 jer.takder temanlah

berdekatan ngan lift tu ader pdg permainan khas tuk  budak2 yang tinggal kat situ kira kalau nak naik lift ..memang leh nampak ngan jelas kalau ada sesiapa yang dok kat situ?

masa tengah tunggu lift tu...ilah berdiri mengadap ke arah pdg permainan nie...masa tengah tengok tu ...tetiba ilah nampak cam kelibat budak pompuan tengah lari2 menuju kat buaian ..yang ilah lak dah pelik...eh! budak nie...dah memalam buta pon masih nak main lain ker...tengah pikir2 tu ....tetiba budak tu..yang berlari kearah buaian tu...berpaling kat ilah..eh! comelnya dia...muka  putih bersih...pakai baju  putih berbunga kecil...rambut bertocang dua..diikat ngan bunga kecil...pipi gebu

ilah senyum kat dia siap lambai lagi kat dia.....pas tu budak pompuan comel tu terus berlari kat ilah dan berenti tul2 kat sebelah kat ilah dan terus cakap " kak...nak gi maner" kater dak comel tu ..dan terus ilah balas sambil cubit pipi dia..."akak nak gi naik atas gi nak lik umah..adik naper main sesorang kat sini..gilah balik..nanti mak adik cari"...

terus dak pompuan comel cakap.." oh! akak naik atas..yek..akak hati2 tau ..jangan naik lift yang nie...time cam ni..ada bende jahat dok kat dalam sini...(time nie budak nie tunjuk kat lift bomba....opps lupa lak..nak bagitau...kat situ ada dua jer lift...kira satu tu kecik jer manakala satu lagi tu besar dan memanjang ke belakang ..haaa yang nielah lift bomba )

yang ilah lak..dah terkedu...eh! apa yang budak nie cakap nie...serentak tu jugak kedua 2 pintu lift tu terbuka..terkejut ilah...dan kebetulan lak ilah tul2 berdiri di depan pintu lift bomba tu...

Ya-Allah ..apa tu..  .   ..time nie?ilah  bau busuk menusuk kat idung ilah?busuknya cam bau Hanyir  isk! Camni nak cakap yek haaaa cam bau hanyir ikan yang dah busuk dan berserta sampah yang ader ulat tu?heeeeeeee  geli ilah bila ingat balik....time nie ilah tul2 nak termuntah...terutama bila  tengok muka bende tu..berdiri di sudut lift.......

(hmm cam nie..rupa bentuk nya...berkelubung dari kepala ke kaki kecuali muka ngan tangan tidak tertutup..tangannya bertulang tapi berlendir pekat kekuningan dan lendir tu  meleleh membasahi kain yang di pakai dan sebahagian jatuh kat lantai lift ...kain yang dipakai kotor sekali  dan lusuh..dan tak pasti warna apa..tapi  cam warna putih..yang dah kelabu asap..warnanya ..muka nya lak..aduihlah..buruknya ..dahi sampai separuh mata tertutup Cuma leh nampak sebahagian muka jer..mukanya berlendir pekat..warna kuning hitam..hidungnya berlubang dua..takder batang hidung cam manusia..mulutnya rompang...dan kulitnya lak berlendir pekat serta berkuping..dagunya ada biji kecik yang tumbuh melata..


Ya-Allah...pesal buruk sangat muka dia ..busuknya bau... .. tetiba   jari ilah di sentap aduih !..ilah toleh..dan adik comel tu masih lagi berdiri kat seblah ilah ..dengan muka cemas dan menarik ilah masuk ke lift satu lagi.....

Dan dalam lift tu terus adik..tu cakap..".laaa..naper akak tercegat kat situ..nanti bende tu perasan akak leh nampak dia cam ner..adik tak tahu nak tolong akak..."ujar adik tu sambil muka kelat sikit....."hah!  adik pun nampak .juga ker?"...Ujar ilah kehairanan dan terus sambung

"abis tu adik tak takut ker laaa dia tak berani kacau adik..sebab dia takut ngan bapa adik"balas adik tu sambil tersenyum  "haaaaa'.....tenganga mulut ilah jap yelah..bila budak tu cakap cam tu lagilah ilah pelik.....


Haaa...time ni ilah dah rasa lain. Kaki ngan tangan ilah sejuk yang amat sangat...terus ilah  terpikir..budak nie..hantu ker apa..yelah time2 nie maner ada budak memain kat pdg permainan memalam buta..cepat2 ilah baca 2 ayatul kursi..sambil pejam mata..isk! pesal apalah lift nie tak sampai2 kat tingkat 9..lama tul..selalunya tak lambat cam nie..ya-Allah... cepatlah sampai..aduih! time nie lah akak ipar ilah tak call selalunya kalau ilah lambat sikit mesti kol ilah kat maner...  dalam gelabah tu ilah beranikan diri bukak mata hah..budak comel tu ada lagi kat dalam lift...aik! dah baca ayatul kursi pun leh senyum lagi...selalunya mesti ilang ....

Budak comel tu tul2 berdiri depan ilah  sambil tersenyum..dan tergelak sambil tutup mulut sebab tengok keadaan ilah last2 dia maju ke depan dan terus pegang tangan ilah.".kak jangan takutlah..saya bukan hantulah...saya selalu nampak akak datang kat sini..nama saya  Dayania..tinggal kat tepi bukit tu bapa saya pun selalu nampak akak...dan saya datang nie sebab bapa saya nak bagi sesuatu kat akak...."....katanya sambil mengeluarkan sesuatu ..yang ilah lak dah terkedu..sambil mata memandang kat pintu lift..bila lah nak terbukak nie..dah nekad dah bila terbukak jer..ilah nak lompat kuar terus..hu..hu..hu...hu..

Tanpa disangka dak  comel cakap..?"hmm kak tak payahlah tengok2  pintu lift tu..memang takkan terbukak ..sebab  saya  dah kunci dah..sebab saya ada hal nak cakap ngan akak secara bersendirian "ujar adik comel tu sambil tergelak..

"akak nie cubalah bertenang  saya nie cam akaklah Cuma dunia berbeza jer..saya  leh dengar dengupan jantung akak..laju tul  "sambil  usap tangan ilah dan terus tekan sendi kat lengan ilah..tanpa disangka .terus ilang seriau ilah dan debaran dada ilah semakin berkurangan .

"sebenarnya saya  datang nak bagi amaran pasai bende jahat kat dalam lift tu ngan nak bagi bende nia kat akak.."ujar adik comel bernama Dayania tu..sambil hulur kat sesuatu kat ilah...yang ilah lak teragak2 nak amik..terus adik comel tu cakap.."ambillah kak...akak beruntung tau..sebab bukan senang bapa saya nak bagi org luar bende nie"Ujar adik comel tu lagi dan ilah pegang bende tu .."eh! keraslah" bisik ilah dalam hati dan  ilah buka bungkusan putih tu "eh! Inikan isi buah delima kenapa keras jer..cam batu "getus ilah dlm hati kehairanan..

Terus adik tu menjawab seolah2  cam leh dengar apa yg ilah kata dlm hati ..."A'ah  tu isi buah delima dari alam kami...bapa hadiahkan kat akak sebab akak selalu sakit kepala kan....jadi bila akak rasa sakit kepala akak rendam isi buah delima batu nie ngan  air suam ..lepas tu minum..Insya-Allah ilang sakit tu...".
"lagi satu batu isi delima nie tak  leh diguna tuk kegunaan org lain tau..buat sementara waktu nie ni hanya tuk diri akak jer "ujar adik sambil tersenyum..

"dan lagi satu...umah yang akak nak gi nie bernombor 913 kan...cam nie..bapa saya ada pesanan sekali.......kalau leh selalulah baca Al-Quran..sebab umah tu selalu ada bende singgah...sebab no 13....kira laluan yang selalu di guna..tapi kalau selalu di baca Al-Quran..hanya jadi laluan tuk yang beragama islam jer..."..


"dan lagi satu....akak kalau datang sini memalam cam gini...kalau leh janganlah masuk lift tadi..sebab bende tu memang suka dok kat situ bila waktu camtu..tapi bila akak jumpa bende tu ..akak baca ayat nie...............dan disudahi ngan tiga Qul..Insya-Allah dia takkan apa2kan akak....lagi satu..bapa saya pesan...jikalau secara tetiba akak ternampak...wat cam biasa jer sebab kalau akak leh mengawal emosi dan denyutan jantung akak..dorang tak perasan akak leh nampak dorang...."



jelas adik comel tu panjang...."dan terakhir sekali suatu hari nanti bapa saya akan berjumpa ngan akan secara langsung bersama suami akak ....dan bapa saya sampaikan salam tuk suami akak..cakap ngan dia yang arwah datuknya pernah berkawan dengannya..semasa arwah hidup...

"baiklah kak..saya pergi dahulu assalammualaikum.".dan terus salam dan cium tangan ilah...dan serentak tu juga...tingggggggggg...."laaaaaaaa..ko kat sini ker ilah...penat akak kol kau..tapi ko tak angkat...akak dah susah hati ni"....terus akak ipar ilah ngan mak mertua ilah terpa ilah dan nangis peluk ilah...Eh! bila masa lak mak mertua aku kat sini....laaa pesal lak dorang nangis nie....eh! pesal apa lak..bapa dan mak mertua ilah kat sini...ilah dah terpinga2...laaa lama sangat ker aku kat dalam lift tadi...lepas ilah tolehlah kat dalam lift tu..tengok2 sama ada adik comel tu ada lagi...laaa dah ghaib dah.....

rupanya...kakak ipar ilah dah cuba kol ilah banyak kali lepas ilah tak sampai2 ...last2 dia kol mertua ilah..kira parent dia lah ...sebab bimbangkan ilah...yelah tunggu2 2 jam tak sampai..bila check kat bawah keter ader parking kat visitor bay car park....

bila mak ngan abah mertua sampai terus report ngan guard dan cari kat kawasan umah tu....kira dorang siap check lagi setiap tingkat...dan lift....tapi bila dorang naik ketingkat 9  dan berkumpul kat depan lift tu tetiba lift yang ilah dok kat dalam tu ngan budak comel terbukak...dan dorang terkejut tengok ilah ader kat dalam tu   ..hu..hu..hu.. lawak pun ader sebenarnya..sebab ilah time tengok dorang mennagis cam nak apa...hu..hu...sayang gak dorang kat ilah nie 


dan sampai sekarang ilah masih simpan hadiah tu..

..

hmmmm..ilah pastu pesanlah kat akak ipar selalulah baca Al-Quran.....hmm sebenarnya dia pun kekadang rasa seram gak bila tinggal sorang2...kekadang sampai naik bulu roma pun ader..

tapi lepas ilah nasihat dia tu...selalu gak dia khatam baca surah-Al-Baqarah tu....

hmmm anjing lak kalau melolong ..tul2 kat depan tingkap kat ruang tamu...alaaa dulu sebelum peristiwa jumpa budak comel nie..selalu gak ilah ternampak kekabus hitam laju gi terbang kat kepala kipas  pas tu tembus siling terus ilang...

tapi semenjak kak ipar selalu mengaji..alhamdullilah berkurangan...

THE END


credit to ilahkhatibrani..........MPS cari forum.......thanx ilah yaaa.....  :)

4 comments:

~0~ said...

ingat pengalaman tuan blog tadi..

papepun cite nie mmg best...thanks

Normi Ali said...

copy paste dgn izin penulis asal citer ni...bukan curi tau...he..he..btw tq sbb sudi singgah

Shamz The Ordinary Person said...

haha..terkezut wan..ingat bwu nak tanya lg lanjut sal makhluk tue..hehe

Normi Ali said...

klu saya yg jumpa 'benda' tu, mau dah pengsan guling2 tau....

Autolink